„Scrisoare Pastorală“ nr. 122

Dragii mei enoriaşi!
Într-o zi, pe primăvară, a fost prezentată la televizor o cărticică apărută în Basarabia, destinată copiilor de la grădiniţă, în care li se făcea, nici mai mult, nici mai puţin, educaţia sexuală. Te cruceai, îţi scuipai în sân şi, aproape fără să vrei, ziceai în sinea ta: ,,să ne ferească Dumnezeu să nu ajungă asemenea otravă şi la copiii noştri! Iată că zilele acestea, ministrul nostru de la învăţământ, pe care nici nu ştiu cum îl cheamă, prezenta, cu mare fast, un fel de manual destinat elevilor noştri din clasele V-VIII, în care le făcea educaţia pe care moldovenii o făcuseră ,,grădinarilor” mai demult. Ministrul spunea că anul acesta vor fi instruiţi profesorii diriginţi, ca să ştie cum să predea noua disciplină, iar de la toamnă aceasta se va introduce, oficial şi obligatoriu, în programa şcolară. Se luau interviuri atât unor profesori, cât şi multor elevi. Pe feţele tuturor citeai jena, ruşinea. Buna-cuviinţă românească îi reţinea ca să vorbească liber despre aceste subiecte. Cei şapte ani de acasă îşi spuneau cuvântul. Oare, domnul ministru nu vedea aceste lucruri? Chiar să fi dispărut de tot ruşinea din mediile înalte? Nu se ştie dacă până la toamnă domnul ministru cu pricina va mai fi în această funcţie. Se va duce de unde a venit, dar se va duce mândru că lasă ceva în urma lui! Şi ce lasă! Bravo, domnule ministru! Felicitări pentru ispravă! Alţi colegi ai dumneata se dăduseră mai demult în spectacol. Dumneata rămăseseşi necunoscut până acum. Acum ai făcut-o! Numai că e de oaie!
*
Într-o împrejurare oarecare, am cunoscut o familie de ţigani. Oameni cu bună-cuviinţă, respectuoşi faţă de cele sfinte, cu vorbă măsurată şi chibzuită. Erau patronii unei firme de construcţii cu vreo 30 de angajaţi, obţineau lucrări prin licitaţie pe internet, respectau planuri şi proiecte făcute de către specialişti, manipulau sume astronomice pentru omul de rând. În ziua când am discutat cu dânşii erau tare supăraţi. Un vecin îi reclamase şi Grada Financiară le confiscase materiale de construcţii de două miliarde lei, bani vechi. ,,- Materialele erau bune, dar n-aveam acte pentru ele!” a ţinut să precizeze ţiganul. Nu era problema de pierderea propriu-zisă de două miliarde, necazul era că vecinul îi reclamase şi asta n-o puteau ierta. Am mai discutat alte probleme, după care am vrut să le ofer o carte de rugăciuni. Am îndrăznit, totuşi, să-i întreb: ,,- Ştiţi să citiţi, nu?” Ţiganul a răspuns sincer, cu seninătate: ,,- Eu nu ştiu, dar nevastă-mea le rupe bine!” Am înlemnit! Omul acela conducea o maşină foarte scumpă pe drumurile publice, avea firmă, semna acte, contracte, încasa bani şi făcea plăţi. Şi, totuşi… nu ştia să citească!
*
Am avut prilejul să discut cu un profesor, care funcţionase câţiva ani la liceul din Strehaia. Mi-a povestit că a fost diriginte la o clasă în care erau mulţi copii de ţigani. Majoritatea figurau doar cu numele, fiindcă în realitate veneau doar să le semneze carnetul pentru alocaţii. Profesorul s-a dus la câteva case ale unora dintre acei copii, ca să discute cu părinţii lor, aşa cum primise indicaţia de la directorul liceului. La prima casă a ieşit tatăl unui elev. După ce-a aflat pentru ce-i bătuse profesorul în poartă, l-a întrebat: ,,- De ce trebuie să înveţe copilul meu carte, domnule profesor?” Dascălul i-a explicat că are nevoie de carte în viaţă, ca să-şi câştige mai uşor o pâine în mod cinstit, să înveţe o meserie, să ocupe o funcţie etc. Ţiganul l-a ascultat răbdător, apoi i-a spus: ,,-Domnule profesor, aşteptaţi-mă puţin!” A intrat în casă şi a ieşit repede cu o geantă ,,diplomat” în mână. A deschis-o. Profesorul a văzut cu uimire că servieta era plină de pachete cu euro. ,,- Vedeţi, domnule profesor,- i-a zis ţiganul – , banii ăştia eu i-am luat în Italia în patru luni cu vioara şi arcuşul meu. Am cântat seară de seară prin restaurante, am câştigat cinstit, am trăit şi eu şi pe ăştia i-am adus, ca să-mi fac şi eu o casă mai bună! Dacă învaţă şi copilul meu să cânte la vioară, de ce-i mai trebuie cartea, domnule profesor?” Profesorul a crezut că a găsit argumentul, care să-l convingă pe ţigan că e bine să înveţe copilul lui carte: ,, – Tocmai ca să ştie să numere banii!” a zis el. Ţiganul s-a uitat la profesor cu îngăduinţă, a zâmbit cu înţelegere şi i-a spus cu aceeaşi voce liniştită, sigură: ,,- Dar de ce trebuie să-i numere, domnule profesor? Nici eu nu ştiu să-i număr. Când se umple geanta, vin acasă; când se goleşte, plec iar? De ce să-mi bat capul cu numărătoarea lor?” În faţa unor asemenea ,,argumente”, profesorul a plecat la şcoală, neputincios şi umilit.
*
Dragii mei enoriaşi! Îndemnaţi pe copiii dumneavoastră să înveţe carte! Învingeţi-vă propriile dezamăgiri şi încercaţi să-i convingeţi, că generaţia lor va fi mai norocoasă, că atunci când ei vor fi mari se va mai schimba lumea şi gândurile oamenilor. Încercaţi să-i convingeţi, că ei vor trăi într-o lume nouă, o lume mai cinstită, mai demnă, bazată pe dreptate şi adevăr. Faceţi-i să creadă, că până atunci lumea se va trezi şi nu va mai da voie semidocţilor şi sfertodocţilor să se mai caţăre spre vârfurile piramidelor sociale şi instituţionale. Speraţi dumneavoastră şi faceţi-i şi pe ei să creadă, că va veni vremea când va fi pus om potrivit la loc potrivit; că va dispare nepotismul, favoritismul, pilele şi mita, interesele meschine de grup şi de gaşcă. Competiţia şi concurenţa cinstită va alege oamenii capabili pentru a ocupa locurile ce li se potrivesc cu adevărat şi va trimite la locurile ce li se cuvin lichelele şi căţeii, care socotesc că au venit pe lume doar ca să dea din coadă. Va veni vremea când banul necinstit îi va duce în fundul puşcăriei pe cei ce şi-l însuşesc, ci nu-i va mai lăsa să sfideze milioane de oameni cinstiţi şi muncitori, care privesc prostiţi pe atâţia tăntălăi şi agramaţi, care întorc grămezile de bani cu lopata, ori stau în fruntea unor mari comunităţi, fără să ştie ce a dat peste ei. Neamul acesta românesc a avut întotdeauna oameni capabili, care s-au ivit atunci când nimeni nu mai credea că există vreo şansă de redresare. Oameni sătui de obidă şi nedreptate, scârbiţi de minciună şi de corupţie şi-au asumat, la ceasuri de cumpănă, riscul de a-şi pune în joc libertatea şi viaţa, ca să ridice steagul redeşteptării naţionale, ca să-şi scoată neamul din mocirla în care l-au afundat nepricopsiţii. Încercaţi să credeţi că măcar copiii dumneavoastră vor trăi acele vremuri, când va da rod sângele tinerilor vărsat pentru ţara noastră, pentru ca fiecare dintre noi să trăiască mai bine, ci nu ca să prospere profitorii de ocazie! Îndemnaţi-i, dragii mei! Găsiţi-le noi şi noi argumente, numai să-i convingeţi. Sunt convins că veţi găsi destule. Eu nu mai am nici unul!
*
Patriarhia Română a reînfiinţat încă trei episcopii în Republica Moldova, vechea Basarabie, după ce, imediat după Revoluţie, reînfiinţase Mitropolia Moldovei. Dacă unirea politică între România şi Moldova nu a fost posibilă, iată că un mare pas s-a făcut prin Biserică. Zarva este mare însă, avându-se în vedere orientarea filorusă a unor conducători de acolo şi faptului că o bună parte din populaţie este de origine rusească. A avut grijă ,,tătuca Stalin” să încurce lucrurile în aşa fel, încât multe generaţii să nu le poată descurca!
*
Pe 28 Noiembrie a rulat la biserica de la Malovăţ filmul Pelerin în Egiptul creştin, realizat de Mitropolia Olteniei. La Malovăţ au participat aprox. 100 copii, fără a socoti adulţii. Filmul a rulat a doua zi şi la Bârda, unde au participat cca. 40 persoane. E bine! Investiţia Domnului Primar George Bazavan începe să dea roade pe termen lung. Dumnezeu să-i răsplătească!
*
La 30 Nov. , preotul Dvs. a participat la cercul pedagogic cu profesorii de religie de la liceele din judeţ. Cercul s-a ţinut la Liceul Economic din Tr. Severin, preotul fiind printre gazde. El a vorbit, printre altele, despre colinde în tradiţia românească.
*
Doamna Fleck Maria din Köln(Germania), fiica regretatului Petre Rolea din Bârda, a donat o nouă tranşă de 35o lei; Domnul Hurduc Romeo din Malovăţ a achitat prima lui contribuţie de cult în valoare de 200 lei; Domnul Sfetcu Eugen din Bârda a mai donat 100 lei; la fel Doamna Rolea Drina din Bârda a donat 100 lei; Domnişoara Popescu Mirela din Tr. Severin, nepoata regretatului Pavel Stoicheci din Malovăţ, a donat o cutie cu 2500 coli de hârtie, în valoare de 50 lei, ca să putem scoate în continuare ,,scrisoarea”. Tuturor le mulţumim cordial.
*
Încheiem un an, în care enoriaşii parohiei noastre şi alţi creştini din afara parohiei, care au avut sau nu vreo legătură cu cele două sate ale noastre, au ajutat cum au vrut şi cum au putut parohia noastră. Se ştie că şi în anul 2007, ca în toţi cei precedenţi din 1979 până acum, serviciile au fost gratuite, iar contribuţia de cult a fost la aprecierea fiecăruia, după principiul: fiecare dacă vrea, cât vrea şi cât poate. Preotul le stă la dispoziţie, zi şi noapte, chiar şi celor care nu ajută cu nimic la susţinerea parohiei. Constatăm acum, la 30 noiembrie, că în Malovăţ 95,87% , iar în Bârda 97,02 % din familii au achitat o contribuţie de cult, începând de la 1 leu, după cum a putut fiecare. La nivel de parohie, constatăm că 96,25 % din familii au achitat ceva la acest capitol. Fiindcă diferenţele dintre contribuţii au fost uneori foarte mari, vom menţiona şi de data aceasta fruntaşii, astfel:
1. Contribuţii de cult: a) în Malovăţ: Locul I: Bazavan George-3330 lei(bani, cărţi şi aparatura cinema); Locul II: Belega Gheorghe-1190 lei(bani şi platbanda de paratrăznete); Locul III: Coman Gigi-330 lei; Locul IV: Cioabă Dumitru-220 lei; Locul V: Hurduc Romeo-200 lei; Locul VI: Ionaşcu Maria-172 lei; Locul VII: Borugă Ion şi Şuican Elena – 150 lei; Locul VIII: Tărăbâc Grigore-115 lei; Locul IX: Munteanu Nicu, Ciurel Dumitru, Borugă Vasile(I) şi Manolea Nicolae-112 lei; Locul X: Badea Nicolae-111 lei; Locul XI: Bucică Bebe, Glavan Dumitra , Dima Vasile, Popescu Marga, Pera Nicolae şi Bobiţ Gheorghe-110 lei; Locul XII: Luca Constantin – 109 lei; Locul XIII: Cioabă Ioana, Almichi Ilie, Căprioru Gheorghe-107 lei; Locul XIV: Coman Eugenia, Căpeţ Angela şi Manolea Emanoil-104 lei; Locul XV: Crumpei Vasile-103 lei; Locul XVI: Mănescu Truţă şi Coman Vasile-102 lei; Locul XVII: Hurduc Maria, Almichi Constantin, Popescu Mirela( bani şi o cutie de hârtie de scris), Căprioru Viorel şi Ciobanu Ilie-100 lei; Locul XVIII: Mănescu Constantin-97 lei; Locul XIX: Ciobanu Petre-75 lei; Locul XX: Giura Dragoş şi Ungureanu Gheorghe-70 lei; Locul XXI: Badea Marieta, Popescu Mihai şi Surugiu I. Ion(Brutarul): 67 lei; Locul XXII: Munteanu Iorgu, Crăciunescu Alexandru(I) şi Paicu Maria-65 lei; Locul XXIII: Meilă Costel-64 lei; Locul XXIV: Bora Ion, Baltac Guţa, Florea Lucian, Tărăbâc Valentin, Glavan Ion, Micu Valeriu şi Surugiu Eugenia- 62 lei; Locul XXV: Michescu Ion, Surugiu Mihai, Ghilerdea Sevastian, Stoicheci Eugenia, Pau Olimpia şi Coman Constantin-60 lei; Locul XXVI: Ciurel Valentin-58 lei; Locul XXVII: Mănescu Vasile, Bazavan Gheorghe(Eleşnic), Voican Petre, Iorgovan Gheorghe, Ciobanu Dumitru şi Iorgovan Vergina- 57 lei; Locul XXVIII: Cioabă Constantin-56 lei; Locul XXIX: Pană Viorel, Teşilă Gheorghe, Meilă Pantelie şi Ungureanu Elena-55 lei; Locul XXX: Pătrulescu Petre, Tănase Dumitru şi Bazavan Dumitru – 54 lei; Locul XXXI: Ianăş Alexandra, Surugiu Gheorghe, Băleanu Petre şi Crumpei Gheorghe-52 lei; Locul XXXII:Vişan Ana(I)-51 lei; Locul XXXIII: Bogdan Gabriel, Iorgovan Viorel, Bondoc Anton, Meilă Emil, Zorilă Sandu, Dima V. Vasile, Oproiu Dumitru, Mănescu Iulius, Mateescu Liviu, Iordache Mihai, Berneanu Costinel, Bazavan Claudiu, Bobiţ Gh. Ion şi Guţescu Jenică- 50 lei;
b) în Bârda: Locul I: Ivaşcu Vasile- 1570(bani şi 3 cefaroane de beton); Locul II: Sfetcu Eugen-180 lei; Locul III: Luca Ana: 129 lei; Locul IV: Rolea Drina-121 lei; Locul V: Bobocea Savu-119 lei; Locul VI: Avram Dumitru-117 lei; Locul VII: Popescu Ion- 111 lei; Locul VIII: Luca Nică şi Dragomir Vergina-105 lei; Locul IX: Horodnic Tudor- 102 lei; Locul X: Rolea Marina-101 lei; Locul XI: Botoşan Dumitru-87 lei; Locul XII: Gârbovan Nicolina-72 lei; Locul XIII: Coman Elena-71 lei; Locul XIV: Butoi Ion-56 lei; Locul XV: Anghel Domnica-55 lei; Locul XVI: Cimpoieru Elena-54 lei; Locul XVII: Curea Petre(II) şi Curea Ioana-52 lei; Locul XVIII: Luca Jana-51 lei; Locul XIX: Mucioniu S. Dumitru, Sfetcu Bebe, Răulescu Eleonora, Sfetcu Sorin, Sfetcu George, Gheran Pantelie, Lasculescu Constantin, Stănciulescu Victor, Stănciulescu Nicolae, Curea Gan, Gaiţă Rodica, Motreanu Ilie şi Anghel Nicolae-50 lei;
2) Fii ai parohiei domiciliaţi în afara parohiei: Locul I: Surugiu Mihai(Milică)(Reşiţa)-2600 lei(Cartea de rugăciuni); Locul II: Omir Lucreţia(Bucureşti): 750 lei; Locul III: Fleck Maria(Germania)- 400 lei; Locul IV: Căprioru Florin(Italia): 364 lei; Locul V: Ile Teodor(Sânicolaul Mic-AR)-300 lei; Locul VI: Cioabă Dumitru (Germania)-220 lei; Locul VII: Nistor Mihaela(Franţa), Nistor Costinel(Franţa), Nistor Gigi(Franţa)-216 lei; Locul VIII: Dodoacă Tănase(Tr.Severin), Căprioru Marius(Italia), Ionaşcu Gheorghe(Bucureşti), Rusu Narcisa(Tr. Severin), Popescu Ion(Bucureşti) şi Vasile Chirilă(Bucureşti)- 200 lei; Locul IX: Sfetcu Virgil(Bucureşti)- 170 lei; Locul X: Pau Claudiu(Italia) şi Manolea Sevastian(Tr. Severin)-150 lei; Locul XI: Dragomir Iulia(Timişoara), Surugiu M. Ion(Brăila), Luca Gheorghe(Constanţa), Mănescu Iulius-Claudiu(Tr.Severin), Bazavan Simona(S.U.A.), Pană Liviu(Tr. Severin) -100 lei; Locul XII: Iacob Rodica(Orşova): 70 lei; Locul XIII: Taki Camelia(Germania), Lupşa Claudiu(Italia)-67 lei; Locul XIV: Tuici Maria(Viena)- 65 lei; Locul XV: Burtea Elena(Tr. Severin)-60 lei; Locul XVI: Dragomir Mihai(Baia de Aramă), Dragomir Rozina(Baia de Aramă), Grofu Melania(Tr. Severin), Brehui Maria(Tr. Severin), Tărăbâc Cristi(Tr. Severin), Dragomir Ion(Tr. Severin), Stan Camelia(Viena), Cioloca Iosif(Timişoara), Oproiu Nicolae(Italia), Pera Maria(Tr. Severin), Voican Doru – Gabriel(Franţa), Voican Daniela(Franţa) şi Voican Ionuţ-Nicuşor(Franţa)-50 lei;
3) Persoane străine de parohie: Locul I: Verdeş Gheorghe(Tr.Severin)-1830 lei(odăjdii, sfeşnice, chivot şi cruce); Locul II: Mătuş Natalia(Timişoara)- 400 lei; Locul III: Mândrilă Radu(Câmpulung -Moldovenesc-SV)-300 lei; Locul IV: Vulcan Ion(Bucureşti) şi Dr. Artur Silvestri(Bucureşti): 250 lei; Locul V: Crăciunescu Valeria(Câmpulung-Moldovenesc-SV)- 220 lei; Locul VI: Cudalbu Florica(Baia Mare-MM)-200 lei; Locul VII: Papa Camelia(Tr.Severin)-183 lei; Locul VIII: Monica Petruţiu(Orăştie-HD) şi Cobârjoiu Ioana(Cluj): 140 lei; Locul IX: Prot. Pârcălabu Vasile(Vaslui)-130 lei; Locul X: Anesia Iulian(Franţa)-125 lei; Locul XI: Teodora Cârţână(Craiova)-120 lei; Locul XII: Mustaţă Constantin(Pătulele-MH): 105 lei; Locul XIII: Kemenschi Ion(Tr. Severin), Mera Eugen(Ibăneşti-MS), Mocioalcă Lucia(Tr. Severin) şi Bucur Emilia(Bucureşti)-100 lei; Locul XIV: Carmen Ilinca(Tr.Severin)-90 lei; Locul XV: Pr. Mocanu Petre(Craiova)- 71 lei; Locul XVI: Prot. Dură Ioan(Belgia), Barbu Marcel(Tr. Severin), Micşoniu Niculae(Tr. Severin), Pr. Alexie Buzera(Craiova), Mica Gheorghe(Tr. Severin), Firu Petre(Gârbovăţ-MH) şi Bâlgăr Anton(Rătez – GJ): 50 lei. Amintim aici ajutorul extraordinar pe care ni l-au dat Domnii Mucioniu Dumitru şi Chiosa Ion din Tr. Severin, care au construit gratuit paratrăznetele de la cele două biserici. Amintim ajutorul dat de Domnul Ing. Dragotoniu Constantin din Halânga-MH.
În cazul în care, din greşeală, cineva nu a fost menţionat, îi cerem scuze, îl rugăm să ne atenţioneze şi vom remedia situaţia în următoarea ,,scrisoare”. Celor menţionaţi mai sus, tuturor enoriaşilor şi susţinătorilor parohiei noastre, celor de departe sau de aproape, care au ajutat parohia cu cât au putut dânşii le mulţumim cordial şi rugăm pe Bunul Dumnezeu să le răsplătească jertfa! Dumnezeu să le ajute!
*
În această perioadă preotul Dvs. a publicat articolele: Cuvioasa Teofana Basarab, contemporană cu Sfântul Nicodim(I), în ,,Datina”, XVII(2007), nr. 4560(27 nov.), p. 4; nr. 4562(29 nov.), p. 4; nr. 4563(30 nov.), p. 4; Predici de folos, în ,,Epoca” , Bucureşti, 13 nov. 2007, ediţie on-line (https://revistaepoca.wordpress.com ).
*
În luna decembrie avem următorul program de slujbe şi vizite pastorale: 1 Dec. (Malovăţ-Bârda); 2 Dec.(Malovăţ); 6 Dec. (pomeniri dimineaţa la Bârda, slujbă la Malovăţ); 8 Dec.(Malovăţ-Bârda); 9 Dec.(Bârda); 12 Dec. (film la Bârda, la ora 17); 13 Dec. (film la Malovăţ, la ora 17)15 Dec. (Malovăţ-Bârda); 16 Dec. (Malovăţ); 18 Dec. (spovedit şi împărtăşit în Malovăţ, la biserică şi în sat); 19 Dec. (spovedit şi împărtăşit la Bârda, la biserică şi în sat); 20-22 Dec.(colindul cu Crăciunul în Malovăţ); 22 Dec. (Malovăţ-Bârda); 23 Dec.(Bârda); 24 Dec.(colindul cu Crăciunul în Bârda); 25 Dec. (Bârda); 26 Dec. (Malovăţ); 27 Dec.(slujbă la Bârda, pomeniri la prânz în Malovăţ); 29 Dec. (Bârda-Malovăţ); 30 Dec.(Malovăţ). În restul timpului, la orice oră din zi sau din noapte, preotul poate fi găsit la biserică, la şcoală, acasă sau la telefon : 0724. 99. 80. 86 sau 0788.06.23.67. Mai poate fi contactat pe adrese de e-mail, precum: stanciulescubarda@yahoo.com şi stanciulescubarda@gmail.com
*
Când umblăm cu Crăciunul , conform programului de mai sus, vă rugăm să legaţi casele şi să văruiţi câinii, ca să nu avem surprize neplăcute. Vă mulţumim.
*
Cineva are sămânţă de lucernă românească de vânzare(15 lei/kg). Cine vrea să cumpere, să ia legătură cu preotul.
*
Sănătate, pace şi bucurii să vă dea Dumnezeu! Sărbători fericite!
Pr. AL. STĂNCIULESCU-BÂRDA
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: