„Scrisoare pastorală“ nr. 108

Dragii mei enoriaşi! Hristos a înviat!

Am avut prilejul ca în preajma Sfintelor Paşti să urmăresc la televizor două emisiuni, care mi-­au dat de gândit. Atâta pornire împotriva Bisericii Ortodoxe în special şi a religiei creştine în general rar mi-a fost dat să văd. Nişte indivizi de care nu am auzit până atunci şi nici nu-i mai văzusem vreodată, încercau să facă albie de porci învăţătura creştină. Iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce fac! Dar, s-o luăm pe rând şi să vă facem şi Dvs. cunoscute aberaţiile respectivilor, pentru a vă putea forma o părere. Noroc că Dvs. sunteţi oameni serioşi, aveţi treburi mult mai importante de făcut, decât să vă pierdeţi vremea şi să urmăriţi asemenea emisiuni. Popa, dacă n-are ce face…!

Cel dintâi individ, un oarecare anonim, spunea că el „nu mai este prost“, precum creştinii, care cred în Sfânta Treime. El a devenit un om „deştept“, de când a aflat că, de fapt, Dumnezeu nu este întreit în persoane (Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh), ci este încincit în persoane. Ca să vezi descoperirea secolului! Astfel, după „învăţătura“ nepricopsitului, am avea un dumnezeu-bărbat, unul soţie, altul băiat şi altul fiică şi un alt dumnezeu mai mare, care ar fi un fel de bunic. Buun! Aceşti „dumnezei“ ai lui Coate Goale sunt împărţiţi pe nivele sau trepte, cel mai de sus fiind bunicul, care e de gradul zero. Maţe Fripte nu crede în oricare dintre aceşti „dumnezei“, ci numai în cel de gradul zero, cu care comunică direct. Formidabil! El nu are nevoie, pentru a intra în legătură cu „dumnezeul“ lui de gradul zero de intermediari, adică de „locaşuri închise“, în care nu pătrunde „lumina naturală“. El şi cealaltă plevuşcă ce-l urmează se „închină“ în „spaţiu deschis“. Pentru ca să fie mai convingător, arăta şi un zid ruinat, sub cerul liber, lângă care ciocoflenderii îşi „oficiau cultul“ lor. Mântuitorul n-a fost Dumnezeu adevărat, ci un om oarecare, dotat cu bioenergie mai multă decât ceilalţi. El a murit, dar n-a mai înviat! Toţi cei care acceptă „învăţăturile“ descoperite lumii de acel tăntălău apărut la televizor, vor avea parte de o fericire… Numai ei vor şti când va fi sfârşitul lumii! Extraordinar! în Biblie ştiu că se spune că „ziua şi ceasul acela nu le ştiu nici îngerii lui Dumnezeu, nici Fiul, ci numai Tatăl“. Pentru pezevenghi însă Biblia nu mai e valabilă. El are misiunea de a o rescrie, pentru a comunica lumii noile veşti date de „dumnezeul zero“, în care crede el. Sfârşitul lumii îl stabilise puşlamaua împreună cu cei de teapa lui pe la sfârşitul acestui an, însă, a venit cu precizarea epocală: „dacă nu se va întâmpla atunci, va fi altădată!“ Genial! Şi logic, nu? Când se va apropia sfârşitul lumii, toţi târâie-brâu din secta marţafoiului în discuţie vor fi înştiinţaţi confidenţial, adică în secret. Imediat sufletele lor vor părăsi trupurile acestea scârboase şi se vor duce pe o planetă, adică pe o stea oarecare, unde va veni o navetă cosmică, îi va lua şi-i va duce în împărăţia „dumnezeului zero“ în care au crezut! Ceilalţi, cei din afara sectei respective, vor pieri, nu vor prezenta nici un interes pentru existenţa viitoare. Când asculţi asemenea aberaţii, îţi dai seama cât de mare este răbdarea lui Dumnezeu şi parcă îţi vine în gând dorinţa de a sosi cât mai curând acea navetă spaţială, să-i ia şi să-i ducă unde şi-a dus mutu iapa şi şi-a înţărcat dracul plozii şi să ne lase în pace să ne vedem de necazurile noastre şi să nu ne mai otrăvească zilele!

Cel de-al doilea troglodit s-a dat, nici mai mult nici mai puţin, că a fost ieromonah (călugăr preot) la Mănăstirea Necula din judeţul Cluj. Tot timpul emisiunii a tăcut tot felul de grimase şi scălâmbăieli pe faţă, parcă era chinuit, posedat de necuratul. Când era la Necula, se ocupa de… „excrocherii popeşti“. Mai precis, injecta cu siringa ulei într-o icoană pe care era pictată Maica Domnului şi uleiul se prelingea pe canalele făcute de cari şi ieşea în faţă, cam pe la nivelul ochilor Sfintei Fecioare. Cei care vedeau astfel icoana, considerau că plânge Maica Domnului. Mai mult, excrocul aduna oase de câini de pe ogaş şi le vindea credincioşilor ca fiind Sfinte Moaşte. Susţinea că tatăl lui este preot şi chiar „inspector eparhial“ la o episcopie. A dat telefon stareţul Mănăstirii Necula şi a spus că la acea mănăstire, care e vizitată anual de sute de mii de credincioşi, nu există nici o icoană care să plângă. Toţi cei care au fost acolo pot să confirme acest lucru. Doar într-un document vechi se spune că pe la anul 1635 ar fi plâns o icoană de acolo. Degeaba! Stareţul spunea că nu-l cunoaşte pe derbedeu, că nu l-a văzut în viaţa lui. Mai mult, o doamnă din Brăila a telefonat şi a spus că-l cunoaşte, că nu-l cheamă aşa cum se recomandase el. Doamna copilărise cu el pe o stradă din Brăila, unde îşi aveau amândoi domiciliul. îl cunoştea pe el şi pe părinţii lui, numai că părinţii individului sunt oameni simpli, nicidecum nu este preot tatăl nepricopsitului. Degeaba! Când cererea telespectatorilor a fost prea mare privind identificarea lui, i-a scăpat păsărică din gură şi a spus că „a uitat buletinul pe bancheta din spate a maşinii pastorului( conducătorul unei secte), care-l adusese la televiziune!“

Din cele de mai sus, reţinem atacul pe care-l fac aceşti vântură-lume asupra unor învăţături fundamentale din religia creştină: Sfânta Treime, Dumnezeirea şi învierea Mântuitorului, Biserica, Preoţia, sfârşitul lumii, Sfintele Icoane, Sfintele Moaşte, Biblia şi altele. Dacă adăugăm acestea la cele ce le scoteam în evidenţă în „scrisorile“ precedente, ne putem da seama că dracul nu doarme, că are plan de realizat şi, cu asemenea indivizi, e de crezut că şi-l va realiza în mare parte, spre rătăcirea şi pierderea multora. Când îi auzi vorbind aşa, îţi vin iarăşi în minte versurile lui Mihai Eminescu: „Unde eşti tu, Ţepeş Doamne, ca să pui mâna pe ei,/ Să-i împărţi în două cete: în smintiţi şi în mişei!/ Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,/ Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!“ Of! Fără îndoială, că altele mai mari decât astea vom vedea. E vreme de cernere!

Cine are urechi de auzit să audă!

*

În ziua de 16 aprilie, la cele două biserici ale noastre s-a făcut curăţenia generală. La Malovăţ au participat următorii enoriaşi: Iordache Mihai, Dima Vasile, Pera Dumitru, Dima Cornelia, Crăciunescu Paraschiva, Oprişan Dana, Crăciunescu Gheorghe, Bobit Violeta, Vasilescu Ioana, Oprişan Ica, Cotea Dorina, Popescu Niculina, Popescu Gheorghiţa, Ghilerdea Elisabeta, Bazavan Natalia, Hurduc Elena, Oprişan Stela, Paicu Domnica, Pătrulescu Gica şi Boncioc Elena. Domnii Iordache Mihai şi Crăciunescu Gheorghe au participat cu clruţele, iar Domnul Dima Vasile cu remorca, asigurâhdTastfeT transportul covoarelor la Halânga pentru a fi spălate. La Barda au participat următorii enoriaşi: Stanciulescu Petre, Stanciulescu Gh. Alexandru, Butoi Ion, Sfetcu N. Aurel, Bufanu Luminiţa, Mucioniu Elena, Mema Păuna, Gârbovan Dorina, Luca Gh. Măria, Gheran Paraschiva, Sfetcu Mariana, Curea Anica, Zaharescu Marioara, Luca Gheorghe, Mema Ileana, Gheran Polina, Răulescu Eleonora, Luca D. Măria şi Rolea Măria. Dumnezeu să le răsplătească tuturor osteneala şi să le ajute ca ani mulţi de aici înainte să mai poată face o asemenea lucrare spre bunăstarea şi înfrumuseţarea sfintelor biserici!

Cu ajutorul lui Dumnezeu, am reuşit să ducem la bun sfârşit angajamentul luat faţă de regretatul preot Ioan Sfetcu, în urmă cu 23 de ani. Am reuşit să construim o cruce mare şi frumoasă şi să o aşezăm la mormântul preotului Dumitru Ionescu, care a păstorit în Barda între anii 1865-l915. La 14 Aprilie, în prezenţa moştenitorilor preotului Ionescu, a fost oficiată sfinţirea crucii de pe mormânt. Iată că, după 23 de ani, ucenicul şi-a făcut tema. Halal ucenic!

În cursul lunii aprilie s-a donat pâine credincioşilor veniţi la biserică şi unor bolnavi şi bătrâni din sat astfel: 01 Apr.(Bârda): 116 pâini; 15 Apr. (Barda): 120 pâini; 22 Apr. (Malovăţ): 144 pâini; 29 Apr. (Barda): 110 pâini. Aşadar, în luna Aprilie s-au donat 490 pâini. Menţionăm că nu s-a donat pâine la slujbele din Săptămâna Sf. Patimi, Sfintei învieri şi cele din Săptămâna Luminată. De asemenea, până la 30 aprilie, s-au donat 407 exemplare din Cartea de rugăciuni. Încă mai aşteptăm pe cei care nu au binevoit să se deplaseze până la biserică să-şi ridice exemplarul ce le este rezervat. Păcatul lor!

*

Parohia noastră a publicat cartea Doamnei Prof. Angela Ploscaru, Imperiul luminii (70 pag.). Este o selecţie din numeroasele poezii cu conţinut religios, pe care le-a scris Doamna Ploscaru de-a lungul timpului. Autoarea este din Brebina (MH). Şi-a cumpărat întreg tirajul.

*

Am făcut conectarea parohiei noastre la Internet. Poate fi contactată la adresele: parohiamaIovat@yahoo.com sau stanciulescubarda@yahoo.com. Ca la orice început de drum, preotul nu se pricepe aşa bine să mânuiască această minunăţie a vremii noastre, dar nu este imposibil să înveţe. Câte năzbâtii a învăţat până acum, ce mai contează una în plus!

*

Domnul Prof. Vlădica Florian din Tr. Severin a relatat preotului Dvs. că şi-a petrecut iarna la fiul său în Canada. Cu acest prilej a vizitat multe comunităţi şi familii româneşti din Canada şi Statele Unite ale Americii. A fost impresionat până la lacrimi, când i s-a spus de către mulţi dintre cei vizitaţi că ascultă în mod regulat Radio „Lumina“ al Episcopiei Severinului şi sunt foarte mulţumiţi de programele şi de calitatea de înaltă ţinută a audiţiei acestui post de radio! Domnul Vlădica parcă s-ar fi întâlnit cu cineva de acasă, când i s-a spus acest lucru. Acest post de radio poate fi audiat cu aparatele de radio obişnuite pe frecvenţa 90,4 , iar pe internet are adresa www.radiolumina.ro

*

Aşa cum spuneam într-o „scrisoare“ precedentă, Domnul Dr. Artur Silvestri din Bucureşti, proprietarul unei mari reţele de publicaţii pe internet, a introdus câteva numere şi din „Scrisoarea pastorală“ a parohiei noastre. Situl respectiv a fost vizitat de mulţi cititori din lumea largă şi, spre marea noastră surpriză, am găsit două aprecieri, tot pe internet, care ne onorează. Una provine de la bunul nostru prieten australian, Domnul loan Miclău, iar altă apreciere vine de la renumitul scriitor român din Statele Unite ale Americii, Domnul Virgil Nemoianu. Textele respective pot fi găsite, dacă veţi căuta pe internet, pe Google, „scrisoare pastorală“. În viitoarea noastră „scrisoare“ le vom reda pentru cei care nu au acces la internet. Iată primele investigaţii realizate pe internet de la Barda. Ce mică-i lumea!

*

Navigând pe internet, am găsit situl wikipedia (im spaţiu, în care sunt publicate sute de mii de articole despre cele mai diverse probleme din lume. E un fel de enciclopedie). Printre altele, sunt prezentate toate localităţile din ţară. Comuna Malovăţ este doar menţionată printre comunele judeţului, fără a se scrie nimic despre ea. Ca apreciere generală a enciclopediei respective, menţiunea despre Malovăţ intră la capitolul „cioturi“. Alte comune au prezentări ample privind istoricul, situaţia prezentă, perspective, fotografii etc. La noi, parcă ar fi o comună pustie. Sperăm că în curând să facem şi comuna noastră prezentă în lumea largă, prin informaţiile ce pot fi furnizate despre ea. Rugăm în acest sens onorata primărie să ne pună la dispoziţie un CD cu un astfel de material de prezentare. Ne referim mai ales la datele statistice şi economice, fiindcă de celelalte are grijă popa.

Cu prilejul „scrisorii“ precedente făceam vorbire de necesitatea de a achiziţiona un proiector, pe care să-l anexăm la calculator şi să oferim locuitorilor comunei şi mai ales tineretului nostru filme şi materiale educative. Am depus o cerere în acest sens la primărie. Domnul primar George Bazavan s-a arătat receptiv, promiţându-ne tot sprijinul în acest sens. Mai ales acum că se iveşte prilejul de a-şi face cunoscută comuna în toată lumea. Ne reînnoim solicitarea, menţionând că de mare nevoie ar fi şi un aparat foto digital, cu care să facem un set de fotografii privind trecutul şi prezentul comunei noastre, pe care să le putem lansa pe internet. Ar fi posibil ca de la astfel de prezentări să se poată ivi nişte rezultate neaşteptate pentru locuitori. Ar putea să se înfiinţeze o bază agroturistică, solicitată de turişti din ţară şi străinătate. Avem destule familii, care ar putea să-şi facă o îndeletnicire deosebit de frumoasă şi avantajoasă economic din practicarea agroturismului. Nu sunt mai isteţi muntenii, care au făcut adevărate averi din asemenea ocupaţii, decât malovicenii noştri. Nu mai vorbesc de bârdeni! Nu poţi vorbi despre comună, fără să prezinţi şi fotografii; nu poţi să vorbeşti de Malovăţ, fără să dai poza primarului şi a consilierilor comunali. Din faţă şi profil! Păi nu?

*

În această perioadă, Domnul Prof. Ion Vulcan, preşedintele Fundaţiei pentru învăţământ din Bucureşti, a donat parohiei noastre 15o lei; Doamna Prof. Lucia Mocioalcă din Tr. Severin, a donat 100 lei; Domnul Ile Teodor din Sânicolaul Mare(AR), nepot al regretatului Rolea Petre din Barda, a donat 100 lei. Doamna Dr. Monica Petruţiu din Orăştie(HD) a donat 80 lei. De asemenea, Doamna Stan Camelia din Viena(Austria), fiica regretatei Zorliu Ilinca din Barda, a donat 50 lei. Doamna înv. Brehui Măria din Tr. Severin a donat 50 lei. Dumnezeu să le răsplătească jertfa!

*

În a doua jumătate a lunii aprilie, am făcut următoarele plăţi: 1550 lei tipografiei pentru cartea Doamnei Angela Ploscaru şi pentru a părintelui Dumitru Bălaşa, Marele atentat al Apusului papal împotriva poporului daco-român(cartea se află în lucru). Am achitat 1850 lei protoieriei pentru lumânări; 160 lei pentru două tije metalice, care vor fi montate la paratrăznete; 50 lei curentul electric pentru cele două biserici; 100 lei pentru transportul şi montarea crucii părintelui D. Ionescu şi alte cheltuieli mărunte, absolut necesare.

*

Preotul Dvs. a fost invitat de Facultatea de Drept a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, al cărui masterant este, să participe la simpozionul internaţional pe tema globalizării, ce se va ţine acolo în zilele de 30-31 mai a.c. Preotul s-a înscris cu două comunicări: „Naţional“ şi „universal“ în concepţia lui Nicolae Iorga şi Biserica Ortodoxă în contextul globalizării. Nu se făcea ca de la Barda să nu se ducă nimeni acolo! Era chestie de protocol!

*

În cursul lunii aprilie am oficiat slujba Sf. Botez astfel: la 21 Apr. pentru Popescu Alicia-Denisia, fiica D-lui Popescu Ion-Adrian şi a d-nei Baranga Alisia-Maria din Tr. Severin; la 22 Apr. pentru Moroiu Gabriel-Adelin-Cristian, fiul D-lui Moroiu Dănuţ şi a D-nei Moroiu Delia din Barda; la 28 Apr. pentru Almichi Ionuţ-Gabriel, fiul D-lui Almichi Ion şi al D-nei Almichi Măria din Malovăţ, iar la 29 Apr. pentru Comăniţă Loredana-Filofteia, fiica d-lui Comăniţă Florin-Mihai şi a D-nei botoşan Loredana-Emilia din Bârda. Dumnezeu să le dea ani mulţi şi fericiţi! La 21 Apr. am oficiat slujba Sf. Cununii pentru Dl. Mema Ion din Barda şi D-ra Sfetcu Luminiţa din Izvorul Barzii. Dumnezeu să-i binecuvânteze! La 12 Aprilie am oficiat înmormântarea pentru Mema Matilda (84 ani) din Barda. Dumnezeu s-o ierte!

*

În noaptea de 27 spre 28 aprilie, doi neisprăviţi de românaşi s-au dus la biserica de la Malovăţ, dar nu ca să se roage. Cu o rangă au reuşit să spargă lacătul de la uşă. Au pătruns în biserică şi au devastat tot. Au căutat bani. Au făcut o pagubă de aprox. 300 lei. Trebuie să ştie însă amatorii de astfel de sporturi, că parohiile sunt obligate să aibă cont la bancă şi să ţină banii acolo. In aceeaşi noapte a fost spartă şi biserica de la Valea Boierească. Un cablu furat de acolo l-au uitat la biserica de la Malovăţ, semn că autorii isprăvilor au fost aceiaşi! Mare păcat este spargerea de biserici! Să nu creadă respectivii, că Dumnezeu dormea la ora aceea şi nu i-a văzut. Nu ştim dacă îi va descoperi poliţia sau nu, dar acest păcat îl vor purta pe suflet tot restul vieţii lor. Noi le mulţumim însă pentru răul mult mai mare, pe care l-ar fi putut face bisericii noastre, dar nu l-au făcut! De! Dacă n-ar fi prăpăstiile, nu s-ar vedea piscurile!

*

În cursul lunii Mai avem următorul program de slujbe: 5 Mai (Malovăţ-Bârda); 6 Mai (Malovăţ); 12 Mai (Malovăţ-Bârda); 13 Mai (Bârda); 17 Mai (Slujbă la Barda, pomeniri la Malovăţ de la ora 12); 19 Mai (Malovăţ-Bârda); 20 Mai (Malovăţ); 21 Mai (Pomeniri la Barda, la ora 7,30; Slujbă la Malovăţ); 26 Mai (Malovăţ-Bârda); 27 Mai (Bârda); 28 Mai (Bârda). În restul timpului, la orice oră din zi sau din noapte, preotul poate fi găsit la biserică, la şcoală, acasă sau la telefon: 0724. 99.80.86 sau 0788.06.23.67

*

Sănătate, pace şi bucurii să vă dea Dumnezeu! Hristos a înviat!

Pr. AL. STĂNCIULESCU-BÂRDA

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: